fredag 21 mars 2014

Mysbytta / Pot cozy!!!

Jag slängde ihop en mysbytta igår. Jag valde att översätta till detta eftersom jag tycker det är ett bra namn. Det heter alltså pot cozy på engelska. Och har sett översättningar så som kastrull-mysare och annat. Men mysbytta tycker jag slår alla andra med hästlängder.


Slängde iallafall ihop en snabbt igår av lite gammalt liggunderlag och aluminiumfolie. Jag limmade folien på liggunderlaget med lite superlim. Det skulle fungera bra om man fick ut det över hela ytan. Vilket jag varken hade tillräckligt med lim till eller lyckades med för övrigt heller. Så det lär inte sitta kvar mer än en tur eller två. Bilderna talar väl för sig själva ganska mycket.

Och funktionen med en mysbytta är alltså den, att man sparar bränsle. Detta genom att man kan "laga färdigt" maten på eftervärmen genom att lägga kastrullen i mysbyttan en stund efter att man kokat upp det hela. Och sen är det ju dessutom en klar hjälp vintertid där man slipper att maten kallnar så fort, samt att man kan hålla i kastrullen med händerna.

Underdelen, med folie fastlimmat på insidan.
Locket. Här använde jag en pajform i aluminium som reflektor.

Underdelen med kastrullen i.

Hela altet med locket ovanpå. Jag valde ett rejält överlapp för locket för att minimera värmeförlusten.
Totala vikten hamnade på runt 50g. Kommer väga sen och redigera detta. Så titta in igen om du vill veta exakta vikten ;)

 Tjohajj!

1 kommentar:

  1. Cozy Pot http://www.walkaboutgourmet.com/Gallery/Peer%20Gynts%20Trail/slides/The%20farming%20community%20at%20Mysubytta.html ;-)

    SvaraRadera