måndag 26 september 2011

Mer utrustning!

I detta inlägg tänkte jag snacka ännu mera om ännu mera av min utrustning!
Däremot tänkte jag fatta mig lite kortare nu än tidigare. För trots allt är inte utrustningen det viktigaste, även om jag väl får erkänna att det är lite roligt det med!

Så jag tänkte som så att jag i lite mer fåordigt format skvätter ur mig ett par ord om resterande delar på min nästan kompletta lista. De delar jag har mer att säga om säger jag mer om än de delar jag har mindre att säga om. Utifall att ni undrar varför jag snackar mer om vissa saker än andra.Köket.
Inhandlades på jula. Märket primus tyngsta och största (så vitt jag vet) men billigaste (så vitt jag vet) kök. Enligt mig fick jag en hel del kök för de 299kr jag betalade. Då ingick förutom köket även en 1.7L kastrull, en 2L kastrull och en stekpanna som även fungerar som lock. Dessutom fick jag en jättejättefin mesh-påse som jag kan stoppa alltihop i! Jättefint! Just det, osså fick jag med en grip-tång med små söta röda gummiduttar på. Och dom satt kvar cirka typ inte alls. Dom ramla av direkt.
Jag har inte ännu haft möjlighet att testa detta i svårare förhållanden, men i lättare vind på sommaren fungerade det precis så bra som man förväntar sig att ett gaskök skall göra!
Till nästa tur lär jag bygga till mig ett litet vindskydd av aluminiumfolie.
Köket är absolut inget lättviktskök, ej heller kastrullerna. Men som sagt nöjer jag mig i nuläget med de lite billigare (men dock så lätta som möjligt) grejerna.
Primus Mimer Stove + Primus Classic Set

Kniven.
En fällkniv av märket Gerber som inhandlades även den på jula (pris runt 200kr). En titanbehandlad kniv vid namn powerframe. En fin trevlig liten enkel kniv som hittils fungerat superbra. Väger lite men har ändå ett tillräckligt stort blad för att kunna både täljas med och allt annat man nu använder kniven till (kastar på folk gör man inte!).
Gerber Powerframe - 76g
Skorna.
Jag är lite inne på det här med barfotalöpning (mer om detta intresse i framtiden kanske). Iomed detta har jag ett par skor från merrell vid namn Trail Glove. Dessa skor skall alltså i största möjliga mån efterlikna känslan av att gå eller springa barfota. Men utan att riskera att skära upp fötterna på stenar, rötter och liknande saker som gör ont att springa barfota på. Dessa skor har alltså minimalt med stöd och en så tunn sula att man faktiskt känner ojämnheterna i terrängen genom skon. Jag har provat att vandra i dessa och första försöket gick väl inte sådär jättebra får man väl erkänna. Min packning var viktmässigt ogenomtänkt och därmed på tok för tung (nästan 20kg för en natt i skogen...). Detta i kombination med min inte tillräckligt upptränade fot & underbensmuskulatur gjorde att fotlederna fick ta en stor del av belastningen och jag drog på mig en överbelastningsskada i båda anklarna.

Merrell Trail Glove - En helt fantastiskt trevlig sko på fina 205g (per sko) i storlek 43!

Men fy fy fy på den som ger sig på första försöket! Jag är fullt övertygad om att med en bättre genomtänkt och därmed lättare packning samt en bättre förberedd fot & underbensmuskulatur lär dessa skor gå alldeles utmärkt att vandra i. Sålänge temperaturerna är någorlunda humana och man därmed klarar att gå med blöta fötter.

För den som tänker att jag måste vara galen som inte går runt i vattentäta kängor även mitt i sommaren så hänvisar jag till en mer utförlig beskrivning av skor vs kängor i boken "vandra fjäderlatt". Min uppfattning av det hela motsvarar till stor del det författaren Jörgen har att säga om det hela. Med den skillnaden att jag kanske är än mer inne på det här med barfota.

För mina vinterturer har jag hittils haft försvarsmaktens känga M90 men efter lite hälsporre-liknande problematik från förra årets spatserande har jag nu börjat söka vidare. Dessa är dessutom helt sanslöst tunga.
Jag är alltså just nu i köpsvängen och har väl bestämt mig för ett par INOV-8 Roclite 288. Dessa kommer jag garanterat ägna ett helt inlägg åt så fort jag köpt och därmed testat dessa riktigt ordentligt. Har i dagsläget enbart testat dessa inomhus i ett par timmar varpå kärleken till deras passform var ett faktum. Men som sagt mer om dessa senare!

Byxor.
I dagsläget har jag vid hyfsat väder och temperatur ett par lätta (135g) tunna vindbyxor. Skulle det börja spöregna får jag bita ihop medans det regnar. När det slutar tar byxorna cirka fem minuter att torka. Dessa byxor köpte jag helt impulsmässigt (utan vetskap om deras grymma prestanda) vid ett besök på gekås i ullared för finfina 100kr. Dessa byxor är alltså vindtäta, dom stänger ute lättare duggregn och dom väger 135g. Jämför detta t.ex. med Haglöfs Aero pant, som också är vindtäta och stänger ute duggregn, men väger nära tre gånger mer och kostar 15 (!) gånger mer.
Och jag har använt dessa "budgetbrallor" i snart ett år och inte en skråma har dom fått. Men jag är väl så fruktansvärt försiktig kanske...

Dessa byxor fungerar ju enbart sålänge regnet inte är allt för ihållande samt att det är någorlunda varmt ute. Jag håller därför just nu på att titta på att införskaffa mig ett par regnbyxor. Trots att deras användningsområde är så pass smalt (för vem fan har på sig regnbrallor om det inte regnar?), verkar många tillverkare anse att dom kan ta i princip lika mycket betalt för den typen av byxor som för deras skal/vandring/fritidsbyxor. Därför har jag nu riktat min uppmärksamhet hitåt. Cirka 300kr för ett par regnbyxor tycker jag känns riktigt humant. Dessutom väger dom lika lite eller t.om. mindre än många av de "finare" (eller väletablerade eller vad man nu ska kalla alla dom dära) märkenas svindyra byxor.

Packaway Regnbyxa - 212g i stl. M


Om vi ännu en gång kollar på LISTAN så är resterande grejer där inget vidare att orda om, det är ett eldstål, en buff, en pannlampa, en underställströja (helly hansens cold-variant med en blanding av merinoull & syntet), en vanlig fleece-polo, en kamera och en tallrikslåda med kåsa & spork. Ett par långkalsonger av syntet är också med i högen! Dessa grejer vore som sagt lite överdrivet att skriva massor med rader om. Men har man några frågor om någon utav dom är det bara att fråga på (i det dära fräcka kommentarsfältet) så ska jag säkert kunna hosta upp något förvirrat om dom grejerna också!

Man får väl vara självkritisk i det här läget och erkänna att det inte blev riktigt sådär änna fåordigt som jag kanske antydde i början av inlägget...
Man skulle väl kanske tillomed kunna säga att det blev tvärtom...

Men jag försökte ju iallafall!

Köss på er!

2 kommentarer:

 1. Hej

  Kul blogg. Har också köpt en del på idefixo och är mycket nöjd.

  Var på väg ut i svartedalen i helgen, men vädret...

  /Martin

  SvaraRadera
 2. Tack! Jättekul att höra!

  Har höft flera som lovordat idefixos grejer så ska absolut bli intressant att prova, är även inne på deras vindjacka om det blir till att köpa mig en sådan i framtiden.

  Får hoppas att snön börjar falla, att solen börjar skina och att vinden håller sig borta. Snart!

  SvaraRadera