fredag 16 december 2011

Tält på en båt.

För lite mer än två veckor sedan sökte jag runt på nätet efter ett vettigt tält för soloäventyr. Jag hittade flera varianter som skulle passa mina ändamål, men fastnade extra vid Golites Eden-serie. Dessa tält är relativt lätta men inte alls i närheten av de lättaste varianterna som finns på marknaden. Eden 1 (1-person) väger drygt 1,5kg vilket är nästan dubbelt så mycket som t.ex. tarptents moment. Men det har en rejäl absid och en väl tilltagen innerhöjd inne i själva tältet. Jag vet själv hur mycket jag uppskattat den stora absiden i mitt 3-manna tält så jag är inte främmande för tanken att ha den lyxen även i ett solotält.
          
Golite Eden 1 - 1,555 kg $300
Golite Eden 2 - 2,3kg $425

Både Eden 1 och Eden 2 verkade lämpliga för mig, men som alltid kostar allting för mycket. Ett Eden 1 kostar dryga $300 plus frakt från amerika vilket jag kände var lite väl mycket i nuläget. Eden 2 ligger på strax över $400 plus frakt. 

Som vanligt slängde jag förbi mina ögon på ebay och hittade där en annons på ett Eden 1 begagnat (men däremot redan seam-sealat) för $165 plus frakt. Det är ganska vanligt att tälttillverkare inte tätar sömmarna på tältet eftersom det skulle dra upp priset en hel del. Istället skickar dom (oftast) med en tub seam-seal som man sedan själv kan täta med. Vissa erbjuder sig göra det men det kan i många fall kosta mer än det smakar.

Jag bestämde mig trots det relativt låga priset för att avvakta. Men efter någon vecka fick jag se att annonsen var avslutad, men ingen hade budat! Så jag mailade säljaren.
Såhär har jag gjort vid tidigare tillfällen när jag sett att någon inte fått sålt sina saker på ebay. Jag mailar dom ett skambud och ofta så får man köpt grejerna under auktionens utgångspris. Väldigt fiffigt!

Jag skrev först och undrade vad frakten skulle kosta (visste inte då att tältet var 50cm nerpackat) och var beredd på ca. $20. Fick besked att det skulle kosta ca. $50...

Så jag räknade fram och tillbaka och skickade iväg ett mail där jag sa att jag gärna ville ha ner fraktkostnaden och att jag var villig att betala $170 för allt inklusive frakt. Meddelade även att jag hellre gav honom pengar än fraktbolaget, sympatisk som jag är. Eller nåt. 
Den trevlige amerikanen svarade efter någon dag med att han hittat massor med olika fraktalternativ för ända ner mot $13! Men han var tveksam till att han skulle få ner tältets delar i de lådor som gällde för de olika fraktsätten. Han skulle fortsätta leta och återkomma.

Ytterligare någon dag senare meddelade han att det var ca $40 som gällde men att jag kunde betala honom $170 och därmed betala $155 för själva tältet och $15 för frakten. Och att han sedan bjöd på resten av frakten. 
Logiken i detta sätt att tänka förstod inte jag heller.
Jag sa iallafall (återigen för att jag är för sympatisk och snäll för mitt eget bästa) att jag kunde betala $180 varpå han accepterade detta och alla var glada. För att underlätta för alla som inte orkar ta fram det så motsvarar $180 ca 1300 svenska kronor. Helt okaj pris för så pass "mycket" tält får jag ändå säga!

Just nu ligger tältet antagligen och fryser i en låda, halvvägs över atlanten på nån gammal nerspydd båt med en massa fulla ryssar som slåss och skjuter varandra i knäna. Och det lär ta någon vecka eller två till innan tältet ligger på mitt vardagsrumsgolv.

Och då ska jag ta med Fru Eden ut på en liten tripp!

2 kommentarer:

  1. Har hört från flera som köpt skit från jänkare att deras prylar varit nerspydda!

    SvaraRadera
  2. Oj! Ja ja tur att tält går att spola av! Vore värre om man köpt en sovsäck dock! :O

    SvaraRadera