tisdag 7 februari 2012

Lugnet före stormen.

Det har blivit lite skrivande för mig på sistone, har problem med fotlederna vilket tyvärr håller mig borta från ryggsäcksrännande eller ja... skogsrännande i allmänhet faktiskt.

Fotlederna är trasiga, försöker få dessa att läka. Simmar mycket. Det blir långsamt bättre men ännu är det inte helt bra.
Men jag kämpar på så att det går fint till våren och jag då kan ge mig ut igen!

Som substitut för uteblivet skogsliv har jag de senaste veckorna flängt runt på nätet i jakt på någon form av rejälare vinterjacka. Dun är nog det jag kommer satsa på. Även om en syntetjacka kan vara käck, så känns ändå en dunjacka mer som något för mig.
Jag har en tendens att vara väldigt varsam med mina grejer har jag märkt, eller om alla andra är väldans vårdslösa kanske.
Oavsett tror jag att en bra påkostad dunjacka skulle finnas i mina ägo i användbart skick ett bra antal år.

Frågan är bara vilken variant man ska köra på. Har tittat på det brittiska företaget RABs sortiment. Dom har ett flertal jackor som jag tror kan vara intressanta.


Rab Neutrino Endurance Jacket - 625g 


Den första är deras "Neutrino Endurance". Fördelen med den är som synes att den är stor, varm och tålig. Nackdelen är att den fungerar enbart som ytterplagg, när det är ganska rejält kallt. Sen väger den ganska mycket för att ha liggandes i ryggsäcken på turer där "det kanske blir lite kallt". För turer i -10 och under vore den ett givet val och dess vikt i ryggan vore utan tvekan befogat. Men på en tripp där graderna inte tar sig längre än ner på ett par minusgrader kanske den blir lite overkill. Och där kommer nästa jacka in i bilden som en eventuell kandidat.


Rab Infinity Jacket - 460g


"Infinity" är någon sorts mellanting mellan en riktig tjock dunjacka a la Neutrino och de "duntröjor" som flertalet tillverkare har att erbjuda. Infinity är tillräckligt tjock för att klara temperaturer ner till -10 (enl. käre Townsends recension iallafall). Och utan att ha provat den tror jag den skulle gå in under skaljackan om det skulle bli kallt och riktigt riktigt snöigt. Den är dessutom betydligt lättare än vad Neutrino är vilket är en fördel på ovan nämnda tripper. Däremot räcker det antagligen inte till med en Infinity om man råkar ut för den typen av temperaturer vi hade här i göteborg under föregående vecka (dryga -14 vissa dagar).

Microlight Alpine Jacket - 410g 
Sist och faktiskt minst har vi deras version av en "down sweater" kallad "Microlight Alpine Jacket". Det är en jättetunn, inte så varm jacka. Fungerar troligen bra kalla höstdagar strax över 0:an som den är. Och som ett riktigt varmt förstärkningsplagg under skaljackan ner till ett par minus. Mycket mer än så klarar den nog inte enligt mina beräkningar. För min del känns detta som lite som en onödig produkt i dagsläget. Är det inga minusgrader behöver jag inte någon speciellt varm jacka. Då klarar jag mig rätt bra med min Paclite-skaljacka och nån fleecetröja eller motsvarande under.


Har även tittat på billigare alternativ och har sett flera som rent prismässigt varit kanon. Men tyvärr har andra aspekter dragit ner deras betyg rejält. Jag vill ju ha möjlighet att använda jackan till så mycket som bara möjligt, att köpa en jacka som är så tung att den enbart duger till vardagsanvändande känns inte vettigt. Inte heller det omvända, att köpa en superidiotlätt helt galet ful jacka som man enbart vågar visa sig i när man är ensam i vildmarken. Förra veckan var jag mest inne på Infinity av den anledningen att den var just ett bra mellanting, och att den går att få in under skaljackan. Men så tänker jag att, hur ofta är det så blött att man måste skydda en sådan jacka genom att ha skaljacka utanpå?

Denna veckan är jag mer inne på Neutrino. Men den verkar kosta lite mera, även om priserna på nätet skiljer sig väldigt mycket från ställe till ställe.

2 kommentarer:

  1. Hm lite dålig uppdatering tycker jag allt :) /Fia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det har blivit lite dåligt, men det kommer inom kort!

      Radera