onsdag 9 november 2011

Recension Lundhags Callis 38

Fick syn på denna säck under ett besök i sport & friluftsbutiken XXL och fick genast känslan av att detta är precis det jag letat efter!

Jag har nämligen i nuläget en 30 liters (Mammut Neon Element) som jag använder dagligen. En till & från jobbet-ryggsäck skulle man kunna kalla den. Den fungerar fantastiskt bra till i princip allt jag behöver den till. Hållbar, smidig och skön att bära även uppemot 7-8kg. Sedan har jag min större 52-liters säck (MTN Hardwear Direttissima) som jag använder när jag vandrar eller reser längre sträckor. Det har vid ett flertal tillfällen dock funnits ett behov av ett mellanting mellan dessa säckar. Och ni kanske har gissat det? Det är här som Lundhags Callis kommer in i bilden!
Lundhags Callis 38 - 1360g

Så till själva recensionen... Lundhags Callis 38
Jag fick alltså syn på säcken på XXL men tittade bara lite i förbifarten. När jag dock sedan fick syn på den på Addnature.se så kunde jag inte låta bli. Jag beställde ett exemplar och hade den hemma dagen efter (addnatures leveranstider är alltid lika fantastiska för övrigt!).
Säcken rymmer som namnet antyder 38 liter och har ett par små fack på utsidan av säcken. Två mindre mesh-fickor på sidan för vattenflaskan och liknande, två mindre fickor på höftbältet för småsaker och en lite större på fronten av säcken. Sedan har den ett inbyggt topplock med en liten meshpåse i. Inne i själva huvudfacket finns ett stretchigt fack närmast ryggplattan som jag inte riktigt vet funktionen med, men jag läste någonstans att man kan ha termosen där...
Säcken har också ett par kompressionsremmar för att tighta till det hela och är förberedd för vätskesystem.

Vadderingen på höftbälte och axelband är väl tilltagna och säcken skulle suttit väldigt bra om det inte vore för två saker. För det första är den här säcken gjord för alla under 180cm (springer själv runt på 183). När jag justerat axelremmarna maximalt var fortfarande säckens rygglängd för kort vilket resulterade i att höftbältet hamnade lite för högt upp. Detta kan normalt kanske justeras med att lossa lite på axelremmarna varpå säcken då faller ner lite och därmed sitter bättre. Denna möjlighet finns tyvärr inte här eftersom man gett sig på ett försök med det här "ventilated back"-tjohejsan som bland annat Ospreys säckar har. Det innebär alltså att man har ett kraftigt uppspänt stycke mesh-tyg på baksidan av säcken. Detta ska därmed skapa en luftspalt mellan din rygg och säcken, vilket bör resultera i mindre svett. 

Jag svettas själv väldigt lite på ryggen vilket gör att detta är ett ytterst litet problem för mig. Men oavsett ryggsvettsmängd finns det ett problem med luftspaltskonstruktionen. Ryggsäcken hamnar ju alltså längre ifrån din rygg, för att ge ventilation. Detta innebär att vikten hamnar längre bort från din rygg vilket som bekant resulterar i att en stor del av vikten drar i axelremmarna bakåt och fördelas inte ner snyggt o vackert på höftbältet.
Så ryggsäcken vore alltså helt suverän om det inte vore för det faktum att man fokuserat mer på folks svettiga ryggar än att få en bra viktfördelning i säcken.
Jag provade att packa säcken både med utrustning för en övernattning med sovsäck och sådant, men även bara snabbt nerslängt ett par flaskor vatten för att testa hur den klarar sig för vardagsbruk. Viktfördelningen var betydligt bättre vid en omsorgsfull packning, men långt ifrån tillräckligt bra. Även viktfördelningen kan möjligen bero på min längd trots att jag har svårt att förstå hur det skulle kunna påverka i någon större utsträckning.

Så för personer kortare än 180cm skulle jag rekommendera att om man funderar på denna säck bör man köpa en på öppet köp och sedan provpacka den ordentligt hemma innan man så att säga "slutför köpet". Förutom passformen är det här en oerhört väl genomtänkt säck med fack på precis rätt ställen och en rejäl och bra konstruktion!


Plus: Bra genomtänkta småfack, bekväma vadderade axelband och höftbälte, bra storlek, ventilerad ryggplatta

Minus: Obekväm viktfördelning, hög vikt för så pass liten ryggsäck, rygglängd enbart anpassad för kortare personer.

Betyg: 
Komfort: 4
Praktiska detaljer: 8
Hållbarhet: - (Eftersom jag ej testat säcken under en längre period)
Pris: 6
Totalbetyg: 7

1 kommentar: